Dinsdag 1 oktober

19.00 - Worldbuilding door de Kiesmannen

Woensdag 2 oktober

19.00 uur - Over Europa en economie met Hella Hueck, Dylan Ahern
19.30 uur - Over Europa en journalistiek met Simone Weimans en Margriet Brandsma

Donderdag 3 oktober

19.00 uur - Europa voor Dummies door de Kiesmannen

Vrijdag 4 oktober

19.00 uur - Over een inclusief Europa

Zaterdag 5 oktober

19.00 uur - Menno de Bree: Over waarom samenwerken zo lastig is, en toch nooit zal lukken.

-----------------------

Worldbuilding: de Groene hesjes in Pretpark Europa

Hoe zou de toekomst van Europa eruit kunnen zien?  Lopen vreedzame betogingen van klimaatactivisten uit tot gewelddadige rellen? Wordt de Sharia ingevoerd? Of gaan we alleen nog maar handelen in Facebookmunten en wordt de euro overbodig? 

Tijdens deze worldbuilding sessie met schrijvers, journalisten en theatermakers worden samen met het publiek verschillende fictieve toekomsten over Europa verkend. Stel dat wij mogen verzinnen wat er gebeurt met Europa: welke narratieven zijn er dan denkbaar, welke gebeurtenissen gaan een sleutelrol spelen en in de totstandkoming van dit nieuwe Europa?

Samen met het publiek worden de mooiste fantasieën en grootste dystopieen voor Europa verkend en loop jij naar huis met een nieuw verhaal over het Avondland. 

O.l.v. Dylan Ahern (de Kiesmannen), met o.a. Sara de Monchy (theatermaker), more to be announced. 

Dinsdag 1 oktober - 19:00 uur

Over Europa en Economie
Gesprek met Hella Hueck, onder leiding van Dylan Ahern

Wat is het effect van het Europese economische beleid op (kleine) ondernemers? Wat merken zij van de gevolgen van het huidige Europese beleid en hoe zien zij de toekomst? Hoe kijken ze aan tegen de macht van de lobbyisten van grote partijen? Is er iets te zeggen over de neiging van veel landen om zich weer meer isolationistisch op te stellen? Dylan Ahern van de Kiesmannen gaat in gesprek met o.a. Hella Hueck, journalist voor het Financieele Dagblad.

Hella Hueck (NL, 1972) is werkzaam voor het Financieele Dagblad. Hueck studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en ze behaalde een master internationaal recht aan de Universiteit Stellenbosch in Zuid-Afrika. Ze is gespecialiseerd in economisch nieuws. In het verleden werkte ze voor RTL Z, waar ze het programma Toekomstmakers, over innovatie en ondernemerschap, presenteerde. Ook is Hueck actief als debatleider en dagvoorzitter.

Dylan Ahern (NL, 1994) studeert Sustainable Development Studies aan de Universiteit van Amsterdam, en is één van de drie Kiesmannen. De Kiesmannen enthousiasmeren en informeren jongeren over maatschappelijke thema’s en verkiezingen. Eerder organiseerden ze uitverkochte politieke shows in Internationaal Theater Amsterdam, Paradiso, Pakhuis de Zwijger, het Bijlmer Parktheater en de Stadsschouwburg Groningen.

Woensdag 2 oktober - 19:00 uur

Over Europa en journalistiek
Gesprek met Margriet Brandsma en Simone Weimans

Hoe wordt er in diverse landen over Europa bericht? Wat is de invloed van de media op het beeld dat burgers over Europa hebben in de diverse lidstaten? Is dat de afgelopen jaren erg veranderd? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen de visie van een Telegraaflezer en een NRC lezer en in hoeverre wordt dat beïnvloed door de krant die ze lezen? O.a. oud-correspondent Margriet Brandsma gaat in gesprek over Europa en de rol van de journalistiek, onder leiding van NOS-presentator Simone Weimans. 

Margriet Brandsma (NL, 1957)is journalist. Ze werkte onder meer voor het Noordhollands Dagblad, en als radioverslaggever voor diverse omroepen. Van 1994 tot 2014 werkte ze als verslaggever en correspondent voor het NOS-Journaal. De journalistiek bracht haar over de hele wereld. Van het Binnenhof naar de oorlog in Kosovo, de aidsepidemie in Afrika, de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika, de vredesmissie in het grensgebied tussen Ethiopië en Eritrea, de 60-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz, steeds was ze er als verslaggever getuige van. Tijdens haar correspondentschap in Duitsland registreerde ze onder meer hoe de onbekende Angela Merkel naar het kanselierschap ijlde en versloeg ze het evenement dat Duitsland zoveel goodwill bracht, het WK-voetbal in 2006.

Simone Weimans (1971) is nieuwslezeres bij de NOS.  Tijdens haar studie werkte Weimans al bij de Wereldomroep. In 1998 studeerde ze af als communicatiewetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en daarna begon ze met haar werkzaamheden bij de VARA. Daar werkte ze eerst als verslaggever en redacteur voor verschillende programma's op Radio 1 en Radio 5, later ook als presentator. Programma's die Weimans onder andere presenteerde waren Halte 747, De Ochtenden en Radio Kassa. In 2018 nam Simone Weimans deel aan het spelprogramma Wie is de Mol.

Woensdag 2 oktober - 19:30 uur

 

Europa voor Dummies door de Kiesmannen
Poltiieke show met alles wat je moet weten over Europa

Stap samen met de Kiesmannen het Europese experiment in , ontrafel het Europese verhaal en ontdek hoe dit enorme project echt werkt. De Kiesmannen  loodsen je door de Brusselse jungle: waarom bestaat de EU? Hoe werkt de EU? En wie zijn de nieuwe gezichten en wat zijn zij van plan de komende vijf jaar?

Deze show wordt gehost door Dylan Ahern (de Kiesmannen) en Sara de Monchy (de Kiesvrouwen). De Kiesmannen zijn twee Amsterdamse vrienden (Dylan Ahern & Jochem Jordaan). Ze enthousiasmeren en informeren jongeren over maatschappelijke thema’s en verkiezingen. Uit de Kiesmannen zijn ook de Kiesvrouwen ontstaan. Eerder organiseerden ze uitverkochte politieke shows in Internationaal Theater Amsterdam, Winkel van Sinkel, Paradiso, het Bijlmer Parktheater en de Stadsschouwburg Groningen. 

Donderdag 3 oktober - 19:00 uur
 

Over een inclusief Europa

Nog in ontwikkeling.

Vrijdag 4 oktober - 19:00 uur

 

Over waarom samenwerking zo lastig is, en toch nooit zal lukken
Lezing door filosoof Menno de Bree

Menno de Bree (1974) studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en werkte als filosoof bij Heineken en Nyenrode. Sinds 2003 doceert hij ethiek en filosofie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daarnaast verzorgt hij filosofische lezingen en workshops, onder meer voor The School of Life Amsterdam, TedX en Brainwash. Ook verschijnt er elke zaterdag een column van hem in het Financieele Dagblad.

Menno de Bree heeft een voorliefde voor pessimistische filosofen, weet ingewikkelde thema’s helder uit te leggen en speelt handig met de verwachtingen van het publiek. Voor Europatralala geeft hij een lezing over waarom samenwerken – ook op Europees niveau  - zo lastig is, en toch nooit zal lukken.

Zaterdag 5 oktober - 19:00 uur